De Wet Sociale Werkvoorziening

De Wsw is een voorziening voor mensen die als gevolg van een lichamelijke, verstandelijke of psychische handicap uitsluitend onder aangepaste omstandigheden tot regelmatige arbeid in staat zijn.

Sinds 1969 biedt de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) genoemde doelgroep de mogelijkheid om onder aangepaste omstandigheden werk te verrichten. Op 1 januari 1998 is de nieuwe Wet sociale werkvoorziening (nWsw) van kracht geworden
Vervolgens is de regeling tweemaal aangepast, per 1-1-2005 en per 1-1-2008. Aangepaste arbeid kan in het kader van de WSW op drie manieren worden gerealiseerd

  • Beschutte arbeid in een dienstbetrekking bij de gemeente (CAO WSW).
  • Detachering vanuit een dienstbetrekking bij de gemeente bij een reguliere werkgever (CAO WSW), individueel of in groepsverband.
  • Begeleid werken in dienst van een reguliere werkgever (CAO van betreffende werkgever).

De indicatiestelling voor de Wsw wordt uitgevoerd door UWV Werkbedrijf. UWV Werkbedrijf beslist over het wel of niet behoren tot de doelgroep van de Wsw, de arbeidshandicap (matig of ernstig) en de geldigheidsduur van de (her-)indicatie.

Een aanzienlijke groep mensen maakt gebruik van de Wsw. De meeste mensen zijn werkzaam binnen een sw-bedrijf, welke over het algemeen verschillende divisies kent zoals "groen" of "productie".
In 1999 waren ruim 90.000 personen werkzaam in de Wsw en eind 2011 waren dat er 102.026. In 1999 stonden ruim 8.000 mensen op de wachtlijst. Eind 2002 is dat afgenomen tot ongeveer 5.800, waarna er een toename heeft plaatsgevonden tot 21.162 personen eind 2011.
Het aantal mensen dat eind 2011 op een begeleid werkenplaats werkte, was 6.190

De dagelijkse uitvoering van de Wsw is in handen van sw-bedrijven. Namens gemeenten leveren deze 88 sw-bedrijven de gegevens voor de Wsw-statistiek. Er zijn enkele gemeenten die de wachtlijst beheren en deze aanleveren aan Panteia/Research voor Beleid.